zondag 16 oktober 2011

Van Warffum tot aan het Wad

Stralende zon. Een wandeling van de dromerdijk via de slaper naar de waker wordt altijd beloond met een fantastisch uitzicht vanaf de wakende zeedijk. Van Warffum tot aan het Wad. Een reisje door de tijd. Hier de foto's bij het wandelverslag op GraafWerk:


Een restant van de oude zeedijk uit de tiende en elfde eeuw. Breedster Oudendijk, net ten westen van Warffum. Achter de schapen zie je in de verte de dijk van 1718.


Na de Kerstvloed van 1717 werd nieuwe, drieƫnhalve meter hoge zeedijk aangelegd. De Klief werd ruim een eeuw later gebouwd om de scheepvaart na de aanleg van de Noordpolder in 1811 een doorgang naar Noordpolderzijl te bieden. De Klief was een gemetselde sluis met beweegbare deuren, die bij hoog zeewater gesloten konden worden. In de verte is de zeedijk te zien.


In 1811 werd in vier maanden een nieuwe, 11,5 kilometer lange zeedijk aangelegd. De dijk van 1811 werd de nieuwe waker, de dijk van 1718 werd slaper en de Oudendijk de dromer.


Van bovenop de huidige Waddendijk heb je uitzicht op het Wad. Een wandeling van Warffum naar het Wad wordt altijd beloond.

Erik de Graaf

Geen opmerkingen:

Een reactie posten